Beneficiile "soft play"

“Soft play” este un concept dedicat și adecvat copiilor de toate vârstele. Cu ajutorul produselor bazate pe conceptul de “soft play" puteți crea un mediu de joc sigur și distractiv, pe care cei mici îl exploreze așa cum își doresc. Aceste produse sunt jucării “open-ended”, fără instrucțiuni de folosire, care îi provoacă și le pun imaginația la încercare celor mici, îmbunătățind abilitățile motrice și cognitive.

Acest articol își propune aducă claritate cu privire la beneficiile produselor bazate pe conceptul de “soft play”, un concept nou în România, ale cărui produse sunt folosite majoritar în centre de recuperare, însă aceste produse aduc beneficii nu doar copiilor atipici, ci și celor tipici, revoluționând  jocul indoor.

 

Ce este jocul senzorial cu produse “soft play”?

Jocurile cu produse senzoriale “soft play” reprezintă activități care stimulează simțurile celor mici. Un loc de joacă format din produse “soft play” este alegerea ideală prin care îi poți oferi copilului tău siguranță și, în același timp, un mediu suficient de captivant în care își descopere simțurile și proceseze achizițiile pe care le dobândește jucându-se. Pentru copiii cu tulburări senzoriale, produsele “soft play” pot fi personalizate în funcție de preferințele acestora.

Un spațiu dotat cu echipament “soft play” încurajează și atrage copilul se joace, reacționeze la stimuli precum texturi, materiale sau culori diferite, incluzând stimularea vestibulară(echilibru), îi crește copilului receptivitatea la emoțiile sale, corpul său și la mediului înconjurător(stimulare proprioreceptivă). Toate cele enumerate contribuie la dezvoltarea abilităților copilului pentru a deveni din ce în ce mai independent.

Locurile de joacă cu echipamente “soft play” pot fi create în creșe, grădinițe, școli, camere senzoriale, săli de sport, clinici sau chiar în propria casă. Unele activități și medii în care cei mici se dezvoltă, pot fi captivante pentru ei, însă nu pentru toți în aceeași măsură. Un cadru format din echipamentul “soft play” în care un copil se distrează de minune, pe alți copii îi poate stimula prea mult sau prea puțin, căci fiecare copil are nevoi diferite.

 

Beneficiile “soft play"

Utilizarea echipamentului “soft play” pentru activități indoor este o idee minunată pentru a stimula dezvoltarea copiilor, de la îmbunătățirea abilităților fizice, până la a învăța cum comunice între ei. Cilindri, rampe, tuneluri, curse cu obstacole, toate încurajează explorarea, creativitatea și dezvoltarea motricității fine și grosiere.

 

Un spațiu de joacă trebuie personalizat în funcție de nevoile copilului, nivelul acestuia de dezvoltare, achizițiile pe care acesta le-a dobândit până la momentul respectiv, astfel încât, cadrul reprezinte un loc sigur și distractiv. Iată care sunt 9 beneficii ale utilizării produselor “soft play”:

 

 

  1. Dezvoltarea cognitivă 

Unul dintre principalele beneficii “soft play” este acela al dezvoltării gândirii la copii, prin procesul de experimentare în care sunt implicați în jocul cu echipamente “soft play”, al înțelegerii fenomenului cauză-efect și al coordonării mână-ochi.

 

  1. Dezvoltarea abilităților sociale

Chiar dacă echipamentul “soft play” este în topul jocurilor preferate de cei mici, acesta este la fel de benefic și eficient și în cazul copiilor mai mari(10+). Pentru unii copii, abilitățile sociale se dezvoltă natural, însă pentru alți copii, uneori e nevoie de un spațiu sigur în care se desfășoare comunicarea cu ceilalți. Un spațiu dotat cu “foam furniture” poate fi cadrul ideal pentru interacțiune, confort și joacă, în același timp.

 

  1. Siguranță 

Într-un spațiu dotat cu echipament “soft play”, copiii care nu optează în mod obișnuit pentru jocurile riscante, se simt mult mai în siguranță, devin mai încrezători și mai curajoși pentru a testa indoor abilități pe care, odată deprinse și stăpânite, le pună în practică outdoor, atunci când se simt pregățiți.

 

  1. Dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și adaptare

Produsele "soft play" sunt jucării educative concepute pentru a promova și facilita dezvoltarea, prin provocarea copilului de a obține anumite rezultate și a învăța în timp ce se distrează. Una dintre cele mai complicate abilități care trebuie dezvoltate, este abilitatea de a rezolva singuri probleme, pentru care este nevoie ca aceșția gândească independent, fie responsabili și aibă încredere în propriile forțe. Un prim pas în acest proces este curiozitatea pe care o au copiii față de spațiile dotate cu echipamente "soft play", astfel vor da startul aventurii fără a stă prea mult pe gânduri, în cel mai natural mod.

 

  1. Creativitate

Echipamentul “soft play” stimulează imaginația celor mici. Fiind produse multifuncționale, acestea pot fi configurate ca “foam furniture”, însă se transformă foarte ușor în orice își pot imagina cei mici, castel, tunel, cursa cu obstacole, avion, mașină, etc. Un cadru “soft play” este ideal pentru a născoci poveșți care mai de care, de ce nu, chiar alături de părinți.

 

  1. Relaxare

Copiilor le place aibă locurile lor special amenajate pentru citit, povestit, dormit, iar “foam furniture” poate reprezenta cadrul perfect, fie sub formă unei simple canapele, fie sub forma unui fort unde își citească poveștile preferate, la lumina lanternei, fie sub formă unui castel în care cel mic devină personajul principal al poveștii, iar exemplele pot continua la infinit, în funcție de contextul dorit de copii.

 

  1. Activitate fizică și somn

Spațiile dotate cu produse “soft play” stimulează toate simțurile celor mici, fiind locuri luminoase, colorate și ,mai ales, distractive, unde sunt liberi exploreze totul după bunul plac. Activitatea fizică din timpul zilei influențează, de asemenea, și calitatea somnului din timpul nopții, așa aici putem aduce în discuție un rezultat benefic nu doar pentru sănătatea celor mici, ci și pentru cea a părinților, care se pot bucura, la rândul lor, de relaxare.

 

  1. Îmbunătățirea abilităților motrice

“Soft play” încurajează dezvoltarea motorie, pentru cei mici se pot târâ, țăra, rostogoli, pot sări pe și peste suprafețele moi, în cursele cu obstacole, fără se rănească. O cameră  de joacă luminată și dotată cu produse “soft play” poate deveni locul preferat din casă al celor mici, dar și a celor mai mari. Nu în ultimul rând, mișcarea este totodată strâns corelată cu vorbirea și dezvoltarea limbajului, așadar, simțindu-se în largul lor, se vor manifesta în cel mai natural mod posibil, angrenându-se în jocuri de rol în care sunt liberi fie tot ce își pot imagina.

  1. Conexiune

Când vine vorba de distracția oferită de produsele “soft play”, cel mai mare beneficiu este, așa cum sugeram și mai sus, nu are limită de vârstă. Produsele “soft play” pot fi utilizate încă de la primele târâri, cățărări, primii pași, iar asta presupune implicarea părinților în activitățile celor mici. Chiar și după vârsta de 2 ani, când pot manipula formele din burete, care sunt suficient de ușoare, cei mici vor apela la imaginația părinților pentru a le construi cel mai reușit castel sau cea mai solidă fortăreața.

Conexiunea copil-părinte sprijină dezvoltarea inteligenței emoționale a celor mici. Așa dacă la final de zi te simți obosit și, spre exemplu, ai prefera  stai tolănit pe canapea, alege faci acest lucru în camera de joacă a copilului. Alătură-te jocului, relaxat și stând confortabil. Puteți adapta jocul cu produsele “soft play” în funcție de nivelul de energie pe care îl are fiecare dintre voi, astfel încât vă bucurați de momentele unice pe care le trăiți alături de copii.

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published